10. srpanj 2024. | Autor: td

U atriju Gradske vijećnice predstavljen program 54. Varaždinskih baroknih večeri

Od 20. rujna do 2. listopada Varaždin će ponovno postati središnje mjesto ne samo na europskoj već i svjetskoj kulturnoj karti – Varaždinske barokne večeri u svom će punom sjaju u 54. izdanju donijeti izniman koncertni, ali i popratni program, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj u atriju varaždinske Gradske vijećnice. Program VBV-a predstavili su gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i organizator VBV-a Raymond Rojnik te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, dr. sc. Miroslav Huđek. Predstavljanju je nazočila i veleposlanica Portugala u Hrvatskoj, Nj.E. Maria Paula Viera Leal da Silva.

Kroz 15 koncerata u matičnom gradu Varaždinu i desetak u Ludbregu, Prelogu, Križevcima, Vinici, Belcu, Gornjem Knegincu i Nedelišću pružiti publici prigodu da upozna glazbenike iz ovogodišnje zemlje partner Portugala, ali i iz drugih zemalja poput Švedske, Španjolske i Mađarske koje također financijski sudjeluju u održavanju ovogodišnjeg festivala.

„Program je beskompromisno kvalitetan. Počet ćemo s portugalskim Orquestra Barocco Casa de Musica i Sarom Simoes, njihovom velikom sopranisticom koja dolazi prvi put u Hrvatsku. Posebnost svečanog otvaranja, na što sam ponosan, jest da se nakon dugog niza godina vraća Laurence Cammings.“ – najavio je ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić. Dodao je kako će i ove godine, zahvaljujući partnerstvu s Portugalom, Varaždinci i njihovi gosti imati prigodu uživati ne samo u baroknoj glazbi u izvođenju portugalskih glazbenika i portugalskom baroku, već i gastronomiji i brojnim drugim iznenađenjima, a upravo povezivanje kultura najveća je vrijednost festivala.

U dvorištu palače Sermage u sklopu programa Total Baroque smjestit će se portugalski „kutak“ u kojem će se pjevati fado, ali i uživati u gastronomskoj ponudi zemlje partnera.

„Varaždinske barokne večeri nositelj su EFFE oznake Europske asocijacije festivala, kojeg ima tek nekoliko desetaka festivala u Europi, što je samo još jedan od pokazatelja vrijednosti i značaja Varaždinskih baroknih večeri.“ – istaknuo je na predstavljanju programa gradonačelnik Neven Bosilj. Najavio je i potpisivanje sporazuma o suradnji između Varaždina i Guimaraesa: Od 2008. godine pokušavamo uspostaviti suradnju i velika nam je čast postati grad – prijatelj s Guimaraesom.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, dr. sc. Miroslav Huđek naglasio je kako Varaždinske barokne večeri pokazuju kontinuitet održavanja uz neupitnu kvalitetu. „Niti jedan program ne može tako dugo opstati da nije kvalitetan, a također je i internacionalan. Počelo je partnerstvom sa Slovačkom, Izraelom, Japanom, prošle godine sa Švicarskom, a ove godine Portugalom. Svi smo izuzetno zadovoljni što ćemo ove godine moći upoznati glazbu i kulturu Portugala, koji je nama prijateljska i draga država.“ – rekao je pročelnik Huđek, dodavši kako je ovo jedinstvena prilika i za upoznavanje glazbenih dosega portugalskih skladatelja iz vremena baroka.

Veleposlanica Portugala u Hrvatskoj, Nj.E. Maria Paula Viera Leal da Silva zahvalila je domaćinima i istaknula kako joj je čast sudjelovati na ovom svjetski poznatom festivalu. „Nedvojbeno vjerujem da će ovaj događaj biti označen umjetnošću i da će produbiti prijateljstvo između naših dviju nacija. Na Varaždinskim baroknim večerima će nastupiti više od 25 portugalskih glazbenika i ansambala, a imat ćemo i nekoliko izložbi ovdje u Varaždinu, kao i niz drugi programa koji će nadamo se biti zanimljivi Varaždincima i gostima.“ – najavila je.

Ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i organizator VBV-a Raymond Rojnik podsjetio je kako su Barokne večeri festival od nacionalnog značaja, čiji su stalni pokrovitelji Predsjednik Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture i medija te Grad Varaždin. Zahvalio je na financijskoj potpori Varaždinskoj županiji, kao i Klubu mecena VBV-a, sponzorima i podupirateljima radi kojih će publika u ranu jesen ponovno imati priliku uživati u vrhunskoj baroknoj glazbi, kao i raznim popratnim programima protkanih zajedničkom niti baroka kojim odiše svaki kutak povijesne jezgre Varaždina, UNESCO-vog grada glazbe.