02. srpanj 2024. | Autor: dd

Atraktivni program uz Rafale i Krila Oluje

Aeroklub Varaždin će 13. i 14. srpnja na varaždinskom aerodromu, nakon nekoliko godina stanke, ponovo organizirati veliki međunarodni aeromiting - CIAV 2024., na kojem će poklonici zrakoplovstva moći uživati u atraktivnom letačkom programu te u raznovrsnoj ponudi na aerodromu u Varaždinu.

-Ove ćemo godine ponovo organizirati CIAV, veliki međunarodni aeromiting, na kojem ćemo ponuditi atraktivni letački program i obilje popratnih događanja na varaždinskom aerodromu. U letačkom programu sudjelovat će i Rafale,  višenamjenski borbeni zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, čiji prelet željno očekujemo. Na ovogodišnjem CIAV-u nastupit će i akrobatska grupa Krila Oluje, koja će letačkim programom nad Varaždinom sigurno ponovo oduševiti posjetitelje varaždinskog aeromitinga. Na mitingu će i ove godine nastupiti Zoltan Veres, akrobatski prvak iz Mađarske, koji već više od trideset godina svojim spektakularnim letačkim programom fascinira gledatelje širom svijeta. U letačkom programu publika će imati priliku na varaždinskom nebu vidjeti i školsko - borbeni zrakoplov Galeb G-2, zatim MIG - 15, popularni „Fagot“ koji će doletjeti iz Poljske, a u programu će ove godine sudjelovati i Slovensko ratno zrakoplovstvo sa zrakoplovima PC - 6 Porter i PC - 9 M. Ove ćemo godine, po prvi puta, ugostiti i Red Bull flotu iz Salzburga, u kojoj će biti dva zrakoplova Alpha Jet ali i bombarder iz Drugog svjetskog rata - B-25 Mitchell. Posjetitelji ove međunarodne priredbe moći će vidjeti i helikoptere Hrvatskog ratnog zrakoplovstva - Black Hawk i Kiowa Warrior, te helikoptere Bell 206 i 2012 Ministarstva unutarnjih poslova. Publika će imati priliku vidjeti i Antonov AN2, iz kojeg će iskočiti padobranci, koji će na svečanom otvorenju donijeti zastave zemalja sudionica ovogodišnjeg mitinga. Vjerujemo da ćemo na CIAVU 2024. ponuditi iznimno atraktivni program te da će naš međunarodni aeromiting ponovo biti jedna od najatraktivnijih zrakoplovnih priredbi u ovom dijelu Europe - istaknuo je Robert Mišak, predsjednik Aerokluba Varaždin.

                         Bogati sadržaji na varaždinskom aerodromu

Suorganizatori ovogodišnjeg CIAV-a bit će Grad Varaždin i Varaždinska županija, a ova atraktivna zrakoplovna priredba bit će organizirana pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske te Ministarstva obrane, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva turizma.

-Konačno smo obnovili aerodrom i stavili smo ga u funkciju. Varaždinski aerodrom zaslužuje jedan pravi i veliki aeromiting, da naši Varaždinci vide kako aerodrom sada izgleda. Lani smo organizirali aeromiting, no, ove ćemo godine organizirati CIAV, što će biti viša razina aeromitinga, koji će biti i međunarodna zrakoplovna priredba na kojoj ćemo ponuditi atraktivni letački program, ali i bogate sadržaje na aerodromu. Pozivam sve da dođu na ovogodišnji CIAV i uživaju u izvrsnom programu - istaknuo je dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina.

Bogat i raznovrsni program ove međunarodne zrakoplovne priredbe istaknuo je i Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije.

-Varaždin je oduvijek bio rasadnik vrhunskih letačkih kadrova, a ovaj predstojeći aeroshow to samo i potvrđuje. Opet će Varaždinci i njihovi gosti moći uživati u vrhunskim izvedbama letačkih asova. Osim toga, Varaždinke i Varaždinci te svi zaljubljenici u letenje imat će prilike vidjeti ponos Hrvatskog ratnog zrakoplovstva - Rafale.  Stoga pozivam sve naše građane na ovogodišnji CIAV kako bi nazočili letačkim akrobacijama  i vidjeli čime sve raspolažu naša vojska i policija - poručio je Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije.

Zahvaljujući višegodišnjoj odličnoj suradnji Aerokluba Varaždin i Ministarstva obrane te Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, na ovogodišnjem CIAV-u će biti ponuđeni i brojni atraktivni sadržaji na varaždinskom aerodoromu.  

-Pripadnici Kopnene vojske na aeromitingu će organizirati veliku izložbu s prezentacijom tehničko - taktičkog zbora, na kojoj će primjerice, biti izloženo i višenamjensko borbeno vozilo Patria, a posjetitelji će moći vidjeti i Mistrale, infracrveno navođene projektile zemlja - zrak. I ove će godine pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko izvesti atraktivni desant. Program ovogodišnjeg aeromitinga najavit će već u petak akrogrupa Krila Oluje, koja će nadletjeti Varaždin, a program u subotu i nedjelju počet će već u 9 sati - rekao je predsjednik Aerokluba Varaždin.

                           Najveća zrakoplovna priredba u ovom dijelu Europe

Ulaznice za ovu atraktivnu priredbu već su dostupne u pretprodaji na aplikaciji CoreEvent. Cijena dnevne ulaznice za odrasle je 14 eura, VIP ulaznica, u koju je uključen i toplo - hladni buffet i piće dobrodošlice, dostupna je po cijeni od 80 eura, djeca do 12 godina neće plaćati ulaznicu za ovu atraktivnu zrakoplovnu priredbu, a spoterske ulaznice koštat će 45 eura.

Organizatori su za posjetitelje pripremili i bogatu ugostiteljsku ponudu a osigurano je i dovoljno besplatnih parkirnih mjesta uz varaždinski aerodrom.

Sve informacije o CIAV-u 2024. dostupne su na internetskoj stranici - airshowcroatia.net.