09. ožujak 2022. | Autor: Maja Hrešć

Arena Varaždin kao tranzitni prihvatni centar spremna za izbjeglice iz Ukrajine

Načelnik stožera civilne zaštite Grada Varaždina i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u srijedu je uz načelnicu Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Silviju Zagorec, načelnika Ravnateljstva civilne zaštite - Područnog ureda Varaždin Ivicu Matošića, ravnateljicu Gradskog društva Crvenog križa Varaždin Sandru Mintas te predstavnike braniteljskih udruga (Rode, Tigrovi, Pume, 104. brigade HV) obišao Malu dvoranu varaždinske Arene, novu lokaciju za prihvat izbjeglica iz Ukrajine.

U prihvatnom i smještajnom centru u Varaždinskim Toplicama, kapaciteti za prihvat prvih izbjeglica su popunjeni, a dvorana u varaždinskoj Areni služit će kao tranzitni centar što znači da izbjeglice u njoj mogu biti smještene do 48 sati od prijema.  

„Nakon 30 godina od Domovinskog rata imamo ponovno rat na predziđu Europe koji nam, nažalost, dovodi izbjeglice iz Ukrajine koji su silom prilika istjerani iz svojih domova. Mi se kao grad koji je pretrpio stradanja u Domovinskom ratu apsolutno solidariziramo s ukrajinskim narodom i želimo im pomoći maksimalno koliko možemo. Ovo je samo mali doprinos Grada Varaždina da se ovdje napravi tranzitni centar s obzirom na to da ova Mala dvorana praktično ima sve uvjete i najkvalitetniji prostor koji Grad može dati za prihvat. Želimo da se ti ljudi, većinom majke s djecom i starije muške osobe, osjećaju u ovako teškoj situaciji koliko toliko ugodno i da što manje osjećaju posljedice rata iz kojeg su otišli.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Zahvalio je pripadnicima braniteljskih udruga, Čistoće, svim varaždinskim vatrogascima koji će biti na raspolaganju s nadom da će ovaj prihvatni centar raditi što kraće. Također, pozvao je sve naše sugrađane, ako imaju smještajne kapacitete u privatnom vlasništvu, da se jave na broj 112 ili na e-mail [email protected] i pomognu u prihvatu izbjeglica.