05. svibanj 2022. | Autor: dd

U Aninoj ulici otkrivena ploča zanimljivog sadržaja

U Aninoj ulici u Varaždinu, u četvrtak, 5. svibnja 2022. godine gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj otkrio je dvije turističko-informativne ploče zanimljivog sadržaja. 

Sadržaj prve ploče govori o najvećem bombardiranju Varaždina tijekom Drugog svjetskog rata 24. svibnja 1944. kada je na grad bačeno oko 450 bombi. Toga dana je oko 11:30 sati iznad Varaždina od sjevera prema jugu preletjela skupina zrakoplova. Odvojilo se pet zrakoplova iz skupine i bombardiralo grad sa sjeveroistočne strane. Poginulo je 30, a ranjena je 41 osoba. Oštećeno je 18 zgrada.

 

Sadržaj druge ploče govori o važnim osobama koje su rođene ili živjele u Aninoj ulici. Tako je u osnovnim crtama prikazan životopis hrvatskih slikara i grafičara Miljenka Stančića i Julija Merlića te hrvatskog skladatelja i glazbenog pedagog Vilka Novaka. Posebno je spomenuta glumica i izumiteljica Hedy Lamarr. Naime, njen rođak bio je varaždinski rabin u obližnjoj sinagogi, tako da je ona ljeti dolazila iz Beča u posjet njegovoj obitelji i u Varaždinu provodila školske praznike. Na kraju, poseban osvrt učinjen je na samu Aninu ulicu – kako je nastala i zašto se tako zove. 

 

 Obje ploče postavljene su zahvaljujući Zvonimiru Tumpiću. na zid izgrađen na temeljima kuće uništene u bombardiranju 24. svibnja 1944. godine kada je na grad palo 450 bombi a poginulo je 30 osoba te uništeno 18 kuća u Aninoj i okolnim ulicama. Ploče je dala izraditi Turistička zajednica grada Varaždina pa je direktorica ureda Jelena Toth izjavila da se time nastavlja projek isticanja zanimljivih turističkih lokacija u gradu. Autori sadržaja ploča su Miroslav Klemm, prof. i dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj varaždinskog Zavoda za znanstveni rad HAZU.

Na svečanosti, kojoj su prisustvovale i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora i pročelnica Slađana Miočić, gradonačelnik Bosilj je izjavio: Vrlo je bitno da pokažemo turistima i našim sugrađanima da postoje značajne točke u gradu. Anina ulica koje je blizu samog Korza nudi zanimljive priče, u njoj se rodio slikar Miljenko Stančić, tu je najznačajniji žbukorez Julija Merlića, u ulici je rođen i glazbeni pedagog Vilko Novak. Eto saznajemo da se tu kao mala djevojčica igrala Hady Lamarr. – rekao je gradonačelnik otkrivši detalj iz života nekad popularne glumice koja je bila inovatorica pa je patentirala nešto što danas nazivamo wi-fi. Zato se na njen rođendan slavi Svjetski dan izumitelja! – otkrio je gradonačelnik zanimljiv detalj.

 

Projekt će biti nastavljen postavljanjem takvih turističko-informativnih ploča na kojima će posjetitelji dobiti nova znanje o kulturnoj povijesti i važnosti grada Varaždina.