06. rujan 2022. | Autor: ddretar

Aktualne teme iz rada varaždinske gradske uprave i komunalnih poduzeća

O brojnim aktualnostima u radu varaždinske Gradske uprave i gradskih poduzeća novinari su danas, u utorak 6. rujna 2022. godine bili informirani nakon radnog kolegija kojeg su gradonačelnik Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković održali s pročelnicima upravnih odjela i direktorima gradskih poduzeća.

Gradonačelnik je najavio obnovu Gradske vijećnice u ukupnoj vrijednosti 7 milijuna  (2 milijuna od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 5 milijuna iz gradskog proračuna) kako bi zgrada zablistala slijedeće godine kada se obilježava njena 500-godišnjica. Također je najavio postavljanje 35 polupodzemnih spremnika za otpad na 35 novih lokacija za što je od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobiveno milijuna kuna.  Uz postojećih 65, u gradu će biti više od sto polupodzemnih spremnika pa će sve višestambene zgrade imati moderne spremnike za otpad.  Osiguran je i novac za saniranje divljih odlagališta otpada. Gradonačelnik je također najavio konačno uređenje Habdelićevog trga gdje bi radovi trebali biti završeni do kraja veljače slijedeće godine, a Ulica Vatroslava Lisinskog će biti svečano otvorena za Dan grada.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković informirao je novinare o pregovorima s tvrtkom MaxBögel o smanjenju zakupa s sportsku dvoranu Arenu. Već je došlo do smanjenja zakupa na godišnjoj razini od nekoliko milijuna pa bi ukupna ušteda trebala bi biti gotovo 30 milijuna kuna. Zamjenik gradonačelnika je također izvijestio o odustajanju od uređenja malog placa, mini tržnice za koju je već bio osiguran novac, ali se nije pronašla odgovarajuća lokacija, pri čemu su se maksimalno poštivale želje i mišljenje građana.

Direktor Varkoma Bruno Ister izvijestio je o nastavku radova na aglomeraciji. Iako je fokus javnosti bio usmjeren na istragu nepravilnosti na projektu pročistača otpadnih voda i uz bojazan da će doći do obustave radova i penalizacije, Varkom je našao sredstva i način zadržati izvođače pa će radovi na aglomeraciji biti završeni do kasne jeseni, izvijestio je direktor Ister. Dodao je kako građani nisu primijetili nikakve probleme u opskrbi vodom unatoč ekstremnoj potrošnji jer su kvarovi bili pravovremeno otklanjani. Varaždinska Čistoća konačno posluje pozitivno, nakon što se prethodnih godina iskazivao milijunski manjak,  izvijestio je direktor Zoran Svetec. Također je informirao o dinamici odvoza komunalnog mješovitog otpada iz Poljane Biškupečke, naglasivši kako je plan Čistoće dnevno odvoziti otpad bez stvaranja zaliha na toj lokaciji. Počelo je odvoz i oko tisuću tona plastike.  „Na recikliranju plastike mi ne zarađujemo već to moramo plaćati, ali to radimo zbog naše djece i naše budućnosti“, naglasio je Svetec pozvavši građane da i dalje razvrstavaju otpad.

Postavljeno je i pitanje novog rebalansa gradskog proračuna koji će se naći na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća krajem rujna. Cijene energenata, usklađivanje prihoda i rashoda te otvaranje novih projekata diktirat će rebalans gradskog proračuna, rečeno je tom prigodom. Jedna od novosti bit će i sufinanciranje poljoprivredne proizvodnje te je upućen poziv svima zainteresiranima za sudjelovanje u javnom savjetovanju koje je otvoreno do 11. rujna 2022. Također, mediji su informirani da je pri kraju izrada Strategije razvoja urbanog područja kao ključnog dokumenta za povlačenje značajnih europskih sredstava putem ITU mehanizma.