11. rujan 2012.

7. TRASH FILM FESTIVAL - KAO DIO PROJEKTA "CITY VOLUNTEERS"

press trash image web natalija, meštrović i plakati ok

11.09.2012. - Sedmo izdanje Trash film festivala, koji će se u Varaždinu održati u petak i subotu, 14. i 15. rujna, predstavljeno je javnosti na konferenciji  za novinare u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.
„Grad Varaždin od prve godine postojanja financijski podupire ovaj Festival, do sada smo u njega uložili 111 000 kn, a u srpnju smo Udruzi Trash, organizatoru festivala, na korištenje dali bivše kino Gaj. Svojim će radom u tom prostoru trashovci zasigurno oživjeti centar Varaždina. Festival je dijelom financiran iz EU projekta City Volunteers u okviru IPA Operativnog programa Slovenija-Hrvatska 2007-2013 u kojem, kao partner  sudjeluje Grad Varaždin u cilju promocije volonterstva tj. povećanja broja volontera koji su spremni dobrovoljno se angažirati i tako  dati svoj doprinos razvoju lokalne zajednice i razvoju volonterstva općenito. Vjerujemo da će publika Trash film  festivala prepoznati i prihvatiti izazov volontiranja na dobrobit sredine u kojoj živimo .  Uostalom ,upravo na volonterskoj osnovi je i  nastao i razvija se Trash film festival.“ – rekla je zamjenica varaždinskog gradonačelnika Natalija Martinčević.
Kao i svake godine, Trash film festival posvećen je filmašima entuzijastima, kreativcima koji vole razmišljati izvan okvira, obožavateljima glazbe 80-ih godina i pobornicima dobre zabave. "Ove godine tema festivala je akcijski film  pa će tako trasheri koji stignu na festival odati počast legendarnim glumcima kao što su Chuck Norris, Sylvester Stalone, Arnold Schwarzeneger, Dolph Lundgren i drugi." - rekao je Igor Meštrović, dopredsjednik Udruge Trash.
"Na natječaj je stigao 41 film i to iz svih krajeva svijeta tako da je  selektor Slobodan Runjak imao zaista težak zadatak odabrati 25 najkvalitetnijih koji će biti prikazani u službenom programu festivala.
Filmovi filmaša iz Hrvatske, Srbije, Rusije, Italije, Švicarske, Španjolske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih američkih država borit će se za četiri „Zlatne motorke“ koje dodjeljuje stručni žiri te jednu koju dodjeljuje vjerna festivalska publika." - pojasnio je Meštrović.
„Zlatne motorke“ u kategorijama borilačkog, SF, horror i akcijskog filma ove će godine dodijeliti stručni žiri kojeg čine redateljica Irena Škorić, autorica hvaljenog filma 7sex7, redatelj Ivan Goran Vitez, inače Varaždinec u egzilu i autor Šume Summarum koja je oduševila hrvatske ljubitelje filma prošle godine te Stojan Matavulj, legendarni varaždinski glumac koji se proslavio glavnom ulogom u sitcomu Zakon.
A nakon što trasheri pogledaju filmove, u večernjim satima u petak i subotu očekuju ih i odlični koncerti koji će, u skladu s temom festivala, ove godine biti akcijski, odnosno rockerski. 
U petak će nastupiti bjelovarski alternative rock bend „Them Moose Rush“, kućni bend festivala „Fakin' Lajsne“ i kao zvijezde večeri zagrebački AC/DC tribute bend „Problem Child“.
U subotu pak trashere očekuju koncerti austrijskog alpencore metal benda „tuXedo“ te specijalni nastup varaždinskog groove metal benda „Cold Snap“. Napominjemo da će cOld Snap izvesti poseban, nikad prije viđen show.  Zvijezde večeri će pak sigurno biti bend „Kein Engel“, bjelovarski bend koji izvrsno izvodi najveće hitove kultnog njemačkog benda „Rammstein“.
7. Trash film festival ove se godine financira kao dio projekta „City volunteers“  kojeg provodi Grad Varaždin. „ Vrlo smo lako pronašli poveznicu između projekta i Trash film festivala. On je ogledni primjer građanskog aktivizma i u njegovoj publici vrlo je velik potencijal za nove volontere.“ – istaknula je voditeljica i koordinatorica projekta „City volunteers“ u Gradu Varaždinu Nada Bengeri.