16. travanj 2014.

5. VAFI: 194 besplatnih animiranih filmova iz cijelog svijeta

VAFIŽ

16.04.2014.-U varaždinskoj Gradskoj vijećnici danas je predstavljen program 5. VAFI-ja, međunarodnog festivala animiranog filma koji počinje 22. travnja i traje do 27. Travnja.
„Ponosni smo na svoje peto izdanje koje publici nudi doista kvalitetan sadržaj. Uz radionice i crtaonice, tu su i besplatne projekcije francuskih animiranih filmova. Među njima je jedan od najboljih filmova svih vremena "Kralj i ptica rugalica" čija genijalnost ne blijedi ni nakon 30 godina, a u programu kratkih filmova nikako ne propustite "Logoramu", film koji je 2010. dobio Oscara – rekla je programska direktorica Sandra Malenica.
Po prvi put u svom rodnom gradu strip izložbu pod nazivom "Originali i kopije" otvorit će Varaždinac iz Zagreba, animator i ilustrator Darko Kreč, a na festivalu će svoju svjetsku premijeru doživjeti i animirani film Boje (Colours) kojeg su u sklopu AWG-a (ASIFA Workshop Group) zajedno izradili članovi animacijskih studija iz cijelog svijeta, ali i varaždinskog Filmsko-kreativnog studija VANIMA.
VAFI od ove godine službeno ima dva dijela. VAFI Senior (gdje se natječu filmovi odraslih za djecu) i trajat će prva tri dana te VAFI Junior (filmovi djece i mladih) koji traje zadnja tri dana. U oba dijela festivala pogledat će se 194 filma pristigla sa svih strana svijeta.
Osnivačica i prva voditeljica VANIME, selektorica ovogodišnjeg Vafi Seniora, te voditeljica izvannastavne aktivnosti Medijska kultura na II. OŠ Varaždin Dubravka Kalinić Lebinec istaknula je kako su današnja djeca djeca medija i stoga je svaki doprinos filmskom opismenjavanju djece i mladih od izuzetnog značaja za razvoj medijske kulture. „ Vafi u tom smislu  ima dvojaku ulogu, poticanje i razvoj filmskog stvaralaštva kroz Vafi Junior, te priliku za upoznavanje filmske animacije kroz recentne radove odraslih u sklopu Vafi Seniora.  Posebno valja naglasiti važnost uvođenja Senior dijela festivala čiji je cilj široj mladoj publici kvalitetno približiti izražajna sredstva animacije kao umjetničke forme koja osim što zabavlja, ima i funkciju poticanja na promišljanje, širenje ideja, kritičkog pristupa svijetu u kojem živimo“  - naglasila je Kalinić Lebinec.
Pred žirijem na čelu kojeg je predsjednica AWG-a Grkinja Anastasia Dimitra te u čijem su sastavu filmski kritičar iz Egipta Sherif Awad i animator, ilustrator i strip crtač iz Zagreba Darko Kreč neće biti lak zadatak.
„Dolazi nam oko 90 gostiju sa svih strana svijeta. Već petu godinu zaredom najavljeni su animatori iz Hong Konga, ali i Rusije, Egipta, Belgije, Grčke, Izraela, Poljske i naravno – Hrvatske. Mogu reći da ih je svake godine sve više jer se među animatorima širi dobar glas o našem festivalu. Iza ovih šest dana koliko trajemo mogu reći da ima 365 dana posla. Već sada, pred peto izdanje, radimo na partnerstvu za šesto izdanje. U svemu su nam velika pomoć pokrovitelji Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Grad Varaždin. U zadnje vrijeme puno teže nalazimo sponzore u privatnom sektoru i zato puno hvala Hypo Alpe Adria banci što nas prati iz godine u godinu. Financijska pomoć uvijek nam treba pogotovo zato jer svim gostima plaćamo smještaj, kao što je i običaj na festivalima“ – objasnio je izvršni direktor festivala Hrvoje Selec.
U ime Grada Varaždina, koji VAFI prati od prvog dana, govorila je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić, istaknuvši posebno humanitarnu notu VAFI-ja na kojem će se, u ime učenika Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar prodavati keramičke figurice kako bi oni mogli otići na ljetovanje.

Detaljan program festivala možete naći na www.vafi.hr

Partner: Francuska
Organizator: Filmsko-kreativni studio VANIMA
Suorganizatori: ASIFA, Hrvatski fimski savez, Koncertni ured Varaždin
Pokrovitelji: Hrvatski audiovizualni centar i Grad Varaždin