23. prosinac 2022. | Autor: Maja Hrešć

30. obljetnica osnutka 7. gardijske brigade „Puma”

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan u petak su uz brojne uzvanike i visoke dužnosnike prisustvovali obilježavanju 30. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade „Puma” koja se održala u HNK u Varaždinu. 

Svečanoj sjednici nazočio je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, a uz njega pozdravnim govorima obratili su se predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade "Puma" Robert Puja, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednika Vlade RH Tomo Medved te saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Damir Habijan.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović poručio je kako je Hrvatsku obranilo malo dobrih ljudi, među njima i Pume. "Naš zadatak je, naša moralna obaveza da ih sačuvamo od jeze ništavila, od zaborava. Čovjek umire dva puta, što sam stariji to više to osjećam. Prvi puta umire biološki, medicinski, patološki, a drugi puta kada ga se više nitko ne sjeća. Ljudi o kojima danas govorimo su divovi, stvarni i figurativni na čijim ramenima stoje i današnji hrvatski vojnici, a u jednom prenesenom značenju i cijela Hrvatska." – naglasio je Milanović dodavši kako su to bila luda i teška vremena, opasna i potencijalno krajnje pogibeljna za Hrvatsku.

Istaknuo je i kako nije nitko pomagao, već su ili odmagali ili bili ravnodušni, a Hrvatska se sama morala izboriti za svaki metar i svaki centimetar prostora.

Gradonačelnik Neven Bosilj naglasio je kako je 7. gardijska brigada „Puma“ simbol obrane i oslobođenja čitave Republike Hrvatske, ponos grada Varaždina u Domovinskom ratu, primjer kako raditi i pomagati svojoj zajednici u miru. 

"Prisjećajući se osnivanja, najvažnije je istaknuti da ste svi vi, te 1991. išli u rat samo iz jednog razloga – jer ste voljeli svoju Domovinu! Budite ponosni jer ste bili aktivni sudionici najsjajnijeg dijela hrvatske povijesti - osamostaljenja, obrane i oslobađanja hrvatskog teritorija. Ništa od toga ne bi bilo ostvareno da nije bilo vas i vaših prijatelja, hrabrih hrvatskih branitelja. Posebnu zahvalnost danas iskazujemo svima koji su za sve što danas baštinimo dali ono najvrjednije – svoj život i moramo im biti vječno zahvalni, podsjećati na njihovo junaštvo i učiti naše mlade o vašem putu koji je u ratu i miru na čast našoj Domovini, a posebno našem Gradu i čitavom hrvatskom sjeveru." - rekao je gradonačelnik. Uz čestitke, naglasio je kako će Grad Varaždin i on osobno uvijek podupirati rad "Puma" i učiniti sve da se nikada ne zaboravi ili zanemari doprinos niti jednog hrvatskog branitelja.