25. rujan 2021. | Autor: Maja Hrešć

30. godišnjica Dana oslobođenja grada Varaždina

U subotu je polaganjem vijenaca kod Križa zahvalnosti na Trgu slobode i velikom svečanosti na Kapucinskom trgu obilježena 30. godišnjica Dana oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije. Uz gradonačelnika Grada Varaždina dr.sc. Nevena Bosilja i župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka kao domaćine, svečanosti je prisustvovao predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović.

U spomen poginulim braniteljima vijence su položili i predstavnici Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Varaždinske županije, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, saborski zastupnik Damir Habijan, izaslanik  predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, glavni tajnik ministarstva Ivica Akmadža, posebni savjetnik Predsjednika Republike za ratne veterane Marijan Mareković, izaslanik Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić,  uz izaslanstva Grada Varaždina i Varaždinske županije - zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića, predsjednicu Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravku Grđan, zamjenicu župana Silviju Zagorec, predsjednika Županijske skupštine Josipa Križanića te saborskih zastupnika Nadicu Dreven Budinski, Sinišu Jenkača, Barbaru Antolić Vupora, Nataliju Martinčević i zastupnika u EU parlamentu Ladislava Ilčića. Svečanosti je nazočio i varaždinski biskup mons. Bože Radoš.

Na Kapucinskom trgu održalo se postrojavanje ratnih postrojbi i aktivnog sastava policije te su posjetitelji mogli razgledati izložbu opreme i naoružanja Hrvatske vojske, policije i vatrogastva.

Okupljenima su se obratili Dražen Vitez u ime branitelja, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zdravko Jakop, u ime predsjednika Hrvatskog sabora Damir Habijan te predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Gradonačelnik Neven Bosilj zahvalio je svima koji su sudjelovali u obrani Varaždina i čestitao Dan oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije.

„Taj 22. rujna 1991. značio je prekretnicu, dan kada je Domovinski rat krenuo u smjeru pobjede, slobode i nezavisnosti naše Domovine. Toga 22. rujna 1991. iskazali smo odlučnost i hrabrost, te se danas s ponosom prisjećamo trenutaka naše slavne, ne tako davne prošlosti u kojima su, upravo oslobođenjem Varaždina stvoreni preduvjeti za samostalnu i slobodnu Hrvatsku. Mi Varaždinci i stanovnici hrvatskog sjevera zahvalnost dugujemo upravo našim domaćim snagama, vojnim, policijskim, dobrovoljačkim postrojbama, Odjelu narodne zaštite te Kriznom stožeru. Posebno poštovanje dugujemo najzaslužnijima za izborenu neovisnost Republike Hrvatske, prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, hrvatskim braniteljima, ali i svim Hrvaticama i Hrvatima, posebno mojim Varaždinkama i Varaždincima koji su pokazali junaštvo i požrtvovnost na ratištima diljem Hrvatske, na čemu smo im vječno zahvalni.

Ovakve prigode su i podsjetnik na jedinstvo hrvatskog sjevera, ali i borbu i sve hrvatsko zajedništvo koje smo pokazali u tim teškim trenucima na putu stjecanja neovisnosti. Poštovani branitelji, sugrađanke i sugrađani, hvala vam što i dalje svojim radom i djelovanjem pridonosite našem gornjohrvatskom kraju, našoj domovini u znanstvenom, kulturnom gospodarskom pogledu. Uistinu se ponosim time i izražavam svoju zahvalnost. Ova godišnjica neka svima nama označi i novo vrijeme, u kojemu ćemo napokon zatomiti osjećaj samozatajnosti, neka nam pomogne da svima pokažemo pravu vrijednost koju imamo kao Grad i  kao zajednica.

Poštovane Varaždinke i Varaždinci, zajedno gledajmo u budućnost noseći u sebi sliku svoje prošlosti, čuvajmo naša dostignuća i budimo otvoreni za nove izazove. Napokon, sve vrijednosti i svu snagu koju smo iskazali  prije 30 godina, odlučnost, zajedništvo, vjeru u sebe i pobjednički duh, neka nam danas budu putokaz za sve što je pred nama. U tom smislu i sadašnje mlade naraštaje, one koje su stasali s tek rođenom mladom nam državom, moramo znati naučiti da cijene i ponose se prošlošću svojih predaka, da poštuju težinu naših puta do slobode, da njeguju zahvalnost za ovaj naš današnji Varaždin.  Najmanje što svi mi možemo učiniti jest pošteno, marljivo i odgovorno živjeti i raditi kako njihova žrtva ne bi bila uzaludna. Od srca čestitam Dan oslobođenja našega Varaždina!“ – rekao  je gradonačelnik dr.sc. Neven Bosilj u svom obraćanju.

„1991. je ovaj narod umjesto u berbu otišao u borbu. Međutim jedna druga nam je berba promakla. Umjesto da punim plućima, otvorenog srca i glave krenemo u Europsku uniju kao što su krenuli naši susjedi, mi smo morali platiti vrlo visoku i svima opravdanu cijenu da bismo imali ovo što danas imamo. Te godine mnogi od nas gledali su prema Europi, prema nečemu što nam je dato i nečemu što samo treba uzeti.“ – rekao je predsjednik Milanović. Istaknuo je kako je prošlo puno godina, no Europska unija danas je mjesto u kojem se Hrvatska realizira, napreduje i u kojem je sama radi sebe.

„Uspjeh Hrvatske ne mjeri se velikim riječima, parolama, borbama za prava ovih ili onih, već samo borbom za prava hrvatskog čovjeka za pristojan, sređen i predvidljiv život bez straha onog egzistencijalnog, materijalnog, onog dubokog ljudskog. To je naš zadatak. Taj se zadatak, prije svega, mjeri novcem kojeg iskoristimo jer to je naš novac. Sve drugo što spominjemo može biti manje ili više važno, ali ovu organiziranost, usredotočenost i fokusiranost da iz sebe izvučemo najviše, pa ako hoćete da budemo orijentirani na sebe, sebični i korisni sami sebi – to je ono što dugujemo hrvatskim dečkima i curama, hrvatskim braniteljima, vitezovima. Oni bi bili sretni kada bi vidjeli da se ovdje živi sigurnije, bolje, slobodnije, a jedini način za malu, ali samostalnu Hrvatsku je da se borimo za svoja prava.“ – poručio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Naglasio je kako su hrvatske brigade sjevera dale ogroman doprinos oslobođenju Hrvatske i kazao da se takva povijest ne smije ponoviti, ali da je treba njegovati kroz prakticiranje kulture sjećanja. „Ne kreiramo velike hrvatske svjetove, mi smo kćeri i sinovi Domovine, a onima koji su to omogućili velika hvala i slava.“ – istaknuo je predsjednik Milanović.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Damir Habijan naglasio je kako je oslobođenje grada Varaždina bilo prekretnica u Domovinskom ratu. „S vremenskim odmakom od 30 godina od oslobođenja Varaždina, jasno vidimo veličinu te pobjede i zalog koji smo primili kao vječni dar. Pred nama su nove bitke i na nama je da izazove koji su ispred nas prihvatimo kao nove prilike u stvaranju države otvorene za sve dobronamjerne, radišne i poštene ljude. Naši branitelji borili su se u Domovinskom ratu za samostalnu i slobodnu državu, a na nama je sad da se borimo za uspješnu državu Hrvatsku.“ – rekao je Habijan.

„Prije punih 30 godina, ovdje u Varaždinu zarobljen je cjelokupni 32. korpus JNA, koja je u to vrijeme već bila sve samo ne „narodna“. Umjesto da se posvetimo pripremama za berbu jesenskih plodova, na brzinu, ali s velikom hrabrošću i domoljubljem te željom za slobodom, organizirali smo obranu našeg grada. Moramo istaknuti kako je 1995. godine cilj bio da oslobodimo okupirana područja i završimo rat dok je 1991. cilj bio da se naoružamo i zaustavimo agresiju, a to se najprije dogodilo ovdje u Varaždinu. Prvo slobodno područje je bilo na području današnje Međimurske i Varaždinske županije. Tada je to bila najveća politička, vojna i moralna pobjeda, koja je odaslala poruku da hrvatski narod ima snage stvoriti i to u ratnim uvjetima samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku.“ – rekao je župan Anđelko Stričak. Naglasio je kako bi vrijednosti kao što su hrabrost, odlučnost, požrtvovnosti i rad za bolje sutra koje su krasile hrvatske branitelje trebale biti aktualne i danas, te kako se uz sjećanje na sve njih trebamo okrenuti budućnosti.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske general Zdravko Jakop istaknuo je kako su najveća moć rata bili odlučni branitelji: „Prisjećamo se ovih dana, povijesnih, prekretničkih dana u kojima je na kušnji bila i opstojnost hrvatske države i njezine mlade demokracije. Oslobađanjem varaždinskih vojarni i zapljenom golemih količina naoružanja, mogli smo napadnutoj Hrvatskoj osigurati dodatnu moć. U oružju smo pojačali Hrvatsku najmanje sedam puta, ali ona moć koju nikakvo oružje ne može zamijeniti, bili ste vi, hrvatski branitelji, jedva naoružani, ali odlučni koji ste jednom za sva vremena ovaj dio Hrvatske, još nikad pokoreni Varaždin oslobodili od agresora.“ – poručio je Jakop.

Dražen Vitez je govorio u ime svih branitelja s područja Varaždinske županije: „Varaždinski branitelji oslobodili su svoj grad, ali veliki doprinos dali su na ratištima diljem Hrvatske. Pametnom strategijom i ispravnom taktikom, hrvatske Oružane snage ojačale su oružjem i vojnom opremom iz Varaždina.“ – rekao je Dražen Vitez, predsjednik Udruge Specijalne jedinice PU varaždinske „Roda“.

Galerija fotografija