17. studeni 2014.

3 tone mandarina - dar Grada Varaždina za 5000 varaždinske djece

ndarine web

17.11.2014. - Tri tone domaćih neretvanskih mandarina podijeljene su danas u svim privatnim i gradskim dječjim vrtićima, osnovnim školama i Centru „Tomislav Špoljar“. Poklon je to Grada Varaždina, kao doprinos projektu „Praćenja usklađenosti školskih obroka s normativima zdrave prehrane“ kojeg provodi Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, a financira Grad Varaždin.
„U sklopu ovog projekta uzimaju se gotovi obroci jesenskog, zimskog i proljetnog jelovnika, što smo upravo odradili i iako još čekamo statističku obradu podataka, već sada mogu reći da ima prostora za poboljšanje. Voće je jako važno u pravilnoj prehrani zato jer obiluje vitaminima, a posebno mandarine, koje su vrlo bogate vitaminom C, za koji znamo da jača obrambeni sustav organizma. To je vrlo važno sada, kad nam dolazi sezona gripe.“ – rekla je Alema Ježić iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.
„Uključili smo se ne samo da bismo pomogli poljoprivrednicima u dolini Neretve, već i da kod djece intenzivno stvaramo navike konzumiranja voća. Mandarine su u ovo vrijeme jedino svježe voće pa smo se odlučili darivatu svu vrtićku i osnovnoškolsku djecu u Varaždinu.“ – rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš koji je mandarine podijelio učenicima trećeg razreda u I. osnovnoj školi Varaždin.
U ovim vitaminskim „bombama“ već će danas uživati 1390 djece u  8 gradskih i 11 privatnih dječjih vrtića te 3553 učenika u 7 osnovnih škola i Centru „Tomislav Špoljar“.