18. travanj 2013.

25. travnja kreće 4. VAFI - Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin

VAFI PRESS image VAFI PRESS1

18.04.2013.-U Varaždinu će se od 25. do 28. travnja održati VAFI,Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, a program ovogodišnjeg, 4. izdanja, predstavljen je danas na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici.
Na ovogodišnji VAFI prijavljeno je čak 229 radova iz 26 zemalja svijeta, dok je njih 103 ušlo u konkurenciju.
„Filmsko-kreativni studio VANIMA je dugogodišnji partner Grada Varaždina, a uz VAFI i na drugim poljima rade na unapređenju kulturnog života grada te obrazovanja djece na području medijske kulture . VAFI ima internacionalni karakter, dovodi nam  goste iz cijelog svijeta što znači da će i centar još jače zaživjeti za vrijeme festivala. VAFI je jedan od niza projekata u Kinu Galerija koje su prošle godine preuzele udruge i kojim se vraća navika građana odlaska u kino u centru grada „ -  rekao je na konferenciji varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.
Prema riječima programske direktorice Festivala, Sandre Malenice, filmovi animatora natječu se u tri kategorije: MINI (do 10 godina), MIDI (11-14 godina) i MAXI (15-18 godina). Od prošle godine dodjeljuje se i PLAVI VAFI za film koji najviše promiče dječja prava u suradnji s UNICEF-om Hrvatska i Uredom pravobranitelja za djecu, dok je novina VAFI Senior, kategorija namijenjena odraslim animatorima koji rade dječje filmove.
Bogat program VAFI-ija možete pogledati ovdje:http://www.varazdin.hr/cms-repository/file/vafi-raspored-programa_5c2.doc
Inače, ovogodišnji partner festivala je MTV Hrvatska koji će prikazivati izbor animiranih spotova, a u subotu, 27. travnja,  domaćin je eventa u Parku za mlade gdje će i kultni grafiter Lunar prezentirati crtanje grafita. Direktorica prodaje i marketinga MTV-a Rea Berger najavila je i kraći online natječaj za kreativce od 18 do 25 godina koji mogu prijaviti ilustracije s verzijama MTV loga, a glavna nagrada je odlazak na Terraneo festival.
Izvršni direktor festivala Hrvoje Selec najavio je kako će se na 4. VAFI-ju skupljati sredstva za  Humanitarnu udruga za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima "Jak kao Jakov". „Budući da su svi programi besplatni, vjerujemo da će svaki posjetitelj sudjelovati u ovoj akciji“ – rekao je Selec.