18. rujan 2023. | Autor: Maja Hrešć

25. Špancirfest oborio sve dosadašnje rekorde

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth u ponedjeljak su predstavili rezultate ovogodišnjeg jubilarnog 25. Špancirfesta.  

Jelena Toth je istaknula kako je festival nastavio višegodišnji pozitivni trend te su srušeni svi dosadašnji rekordi posjećenosti. Tijekom deset dana prema procjenama PU varaždinske i organizatora, Turističke zajednice grada Varaždina, posjetilo oko 330 tisuća posjetitelja, što je 10 % više od dosadašnjeg rekordnog pretpandemijskog Špancirfesta 2019. kojeg je posjetilo 300 tisuća ljudi.

Prema podacima iz eVisitora, u gradu Varaždinu je tijekom deset festivalskih dana zabilježeno 2.946 dolazaka i 6.358 noćenja, što je 10 % više dolazaka i 1,5 % više noćenja u odnosu na prošlogodišnje festivalske dane. Špancirfest je privukao posjetitelje iz različitih dijelova svijeta, a najviše ih je bilo iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Slovačke, Češke, Poljske i Mađarske.

U Varaždinu je za vrijeme ovogodišnjeg Špancirfesta, prema podacima Porezne uprave Varaždin, generiran turistički promet (u trgovini i ugostiteljstvu) u iznosu od 12.6 milijuna eura, što je za čak 20 % više nego za vrijeme prošlogodišnjeg festivala.

S programske je strane, na Špancirfestu 2023. održano više od 500 različitih programa. Izvedeno je više od 200 glazbenih programa, 70 umjetničkih uličnih programa te 150 dječjih programa u Parku kreative, a svoje je proizvode i usluge predstavilo više od 200 izlagača. Ovogodišnje su izdanje obilježili nastupi, između ostalih, škotskog rock benda Franza Ferdinanda, pred 15 tisuća posjetitelja i Parnog valjka feat. Igor Drvenkar, pred 18 tisuća posjetitelja, na glavnoj festivalskoj pozornici s dosad najboljom produkcijom na Špancirfestu. Posjetitelji su mogli uživati i u jedinstvenom plesnom spektaklu FACE T(W)O održanom kroz EU projekt “People Power Partnership” u kojem je sudjelovalo 32-oje plesača. Spektakularne ulične umjetničke nastupe predvodila je atrakcija Orkestar sirena, francuske kompanije Mécanique Vivante, koji su prvi put nastupili u Hrvatskoj. Jubilarno je izdanje donijelo i neke novitete, umjesto vatrometa održan je laser show, a za posjetitelje je osiguran besplatan parking na prostoru Auto kluba Varteks.

O iznimnom interesu posjetitelja za Špancirfestom govori i podatak o posjećenosti internetske stranice festivala, koja je imala više od 1.695.000 pregleda što je 16 % više nego prošle godine. Od srpnja do kraja kolovoza, kada je provođen najznačajniji dio promocije putem društvenih mreža, doseg (reach) organskih, dakle neplaćenih, objava na Facebook stranici Špancirfesta bio je 1.6 milijuna. Plaćene digitalne kampanje postigle su doseg od 1.1 milijuna, odnosno broj impresija (prikaza) od čak 3.9 milijuna. Objave o Špancirfestu na društvenim mrežama, u nešto više od dva mjeseca provođenja sustavne komunikacije i promocije, prikazane su više od 11.6 milijuna puta što je, u odnosu na 2022. godinu u kojoj je već bio ostvaren rekordan rast u ovom segmentu, novi rast od 31 %. Promocija kroz Google Ads postigla je doseg veći od 10 milijuna prikaza.

Špancirfest je u istom razdoblju provodio i druge medijske aktivnosti te je kroz medijska partnerstva, ali i distribuciju promo objava ostvario značajnu medijsku vrijednost na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Ukupno je zabilježeno čak 1703 medijskih objava vezanih uz Špancirfest (26 % više nego u 2022.), a vrijednost medijskog prostora se prema izvještaju kojeg je za potrebe Špancirfesta napravila tvrtka Briefing, procjenjuje na 4.27 milijuna eura, što je čak 33 % više nego u 2022. godini.

Svi ovi podaci pokazuju da je Špancirfest važno događanje u kulturnom, društvenom i gospodarskom životu Varaždina te ima velik utjecaj na razvoj turizma, promociju grada i povećanje turističkog prometa što ga čini ključnim događanjem koje se s nestrpljenjem očekuje svake godine.

„Špancirfest je timski rad cijelog niza ljudi i želim se zahvaliti našim djelatnicima u Turističkoj zajednici grada Varaždina koji su odradili odličan posao. U organizaciji je sudjelovao i Koncertni ured, a i djelatnici Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo Grada Varaždina, djelatnici Čistoće, Parkova. Svako jutro grad je bio besprijekorno čist, ranim jutrom se čistilo i uređivalo. Tu su i naši vatrogasci, djelatnici PU varaždinske, Zavoda za hitnu medicinu varaždinske županije. To je opsežan timski projekt koji je ove godine imao budžet 1,17 milijuna eura. Po prvi put budžet je premašio milijuna eura i svi rezultati su zaista impresivni. Dobili smo tako dobar feedback od posjetitelja, možda se na prste jedne ruke može nabrojati poneka primjedba. Preko 99 posto odziva naših posjetitelja bilo je pozitivno. Špancirfest smo prijavili na natječaj Hrvatske turističke zajednice za nagradu naj-turistički događaj godine i vjerujem da ćemo je dobiti.“ – rekao je gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.