18. siječanj 2013.

25. siječnja besplatan ulaz u varaždinske muzeje

noć muzeja image noć muzeja

18.01.2013.-Gradski muzej Varaždin i ove godine sudjeluje u nacionalnoj Noći muzeja, koja se, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, priređuje u desecima hrvatskih muzeja i jedna je od najposjećenijih godišnjih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj. Ovogodišnja Noć muzeja održava se u petak, 25. siječnja kada će, u većini hrvatskih muzeja pa tako i u varaždinskome, izložbeni postavi biti otvoreni za posjetitelje od 18 sati do 1 sat iza ponoći, a ulaz na sve programe bit će besplatan.
          Program Gradskog muzeja Varaždin obuhvaća stalne izložbene postave Kulturnopovijesnog odjela u Starome gradu te Entomološkog odjela Svijet kukaca u palači Herzer, a uz to se mogu razgledati i izložbe o dvojici uglednih i zaslužnih Varaždinaca, otvorene koncem prošle godine. U prostoru palače Sermage postavljena je retrospektivna izložba slikara, scenografa, ilustratora i gimnazijskog profesora Pavla Vojkovića (1912.-2006.), dok se u palači Herzer može razgledati izložba o Krešimiru Filiću (1891.-1972.), sabiratelju kulturne baštine, osnivaču i prvom ravnatelju varaždinskoga muzeja te svestranom kulturnom djelatniku.
          Pored tih programa, varaždinski muzej organizira i posebnu akciju pod geslom Spasimo kulturnu baštinu!. Kupnjom prigodnih suvenira posjetitelji će se imati prilike izravno uključiti u prikupljanje novčanih sredstava namijenjenih restauraciji i otkupu predmeta za muzejski fundus te na taj način sudjelovati u jednom od najvažnijih segmenata muzejsko-galerijske djelatnosti. Iz zbirke Povijesnog odjela GMV-a za tu je akciju izdvojen nalaz rimskog novca iz Petrijanca, s 27.735  komada novca, težine više od stotinu kilograma (!). Da bi se taj vrijedan nalaz sačuvao i prikladno izložio u budućem stalnom postavu arheologije i povijesti, potrebno ga je restaurirati. Za fundus Kulturnopovijesnog odjela GMV-a ponuđena je na otkup večernja haljina s početka XX. stoljeća, izrađena u jednoj newyorškoj radionici, a pripadala je Ljerki i Zori Goger iz poznate varaždinske obrtničke obitelji. S obzirom na njezinu kulturno-povijesnu vrijednost, haljina bi bila stalni izložak u postavu Moda i odijevanje kroz stoljeća, koji se uskoro planira otvoriti u dijelu Staroga grada. Muzeju se na otkup za galerijski fundus nudi i slika Pavla Vojkovića Praznički dan, iz 1960. godine. Najveći dio svojega opusa Vojković je donirao u fundus Galerije starih i novih majstora GMV-a pa bi se otkupom spomenute slike galerijska zbirka upotpunila, a time i cjelovitije sačuvalo umjetničko stvaralaštvo jednog od najvažnijih varaždinskih slikara.
          Budući da je prošle godine u hrvatskoj Noći muzeja varaždinski muzej zabilježio gotovo 9.000 posjetitelja, veliko zanimanje publike za tu manifestaciju očekuje se i ove godine, uz najavu da će se još jedna muzejska noć u Varaždinu tradicionalno održati i u svibnju, u sklopu Europske noći muzeja.