21. rujan 2012.

21 godina od oslobođenja Varaždina i Varaždinske županije

roditelji2 image dan oslobodjenja roditelji2 web

21.09.2012. - Kod križa zahvalnosti pokraj varaždinske Crkve Svetog Nikole danas je svečano obilježena 21. obljetnica oslobođenja Grada Varaždina i Varaždinske županije. Poginulim su braniteljima položenim vijencima i zapaljenim svijećama počast odali čelnici Grada Varaždina, Varaždinske županije, Policijske uprave varaždinske, članovi braniteljskih udruga i obitelji koje su u Domovinskom ratu izgubile svoje najdraže.
U svom je obraćanju varaždinski gradonačelnik Goran Habuš naglasio kako ovom svečanošću obilježavamo jednu od najznačajnijih pobjeda u Domovinskom ratu, jedna od najčasnijih pobjeda koja je preokrenula tijek rata.
„ Odlučnom akcijom policije i drugih obrambenih snaga koje su stigle iz okolnih općina i gradova, ali i vještinom pregovaranja Varaždin je obranio grad i osvojio velike količine oružja. Oružje koje je tada zaplijenjeno prešlo je u hrvatske ruke i to je bila prekretnica koja je doprinijela pobjedi nad agresorom. O toj pobjedi visoko uzdignutog čela moramo pričati zbog generacije koja je to preživjela ali isto tako to prenositi i generacijama koje dolaze. Ponosan sam kao gradonačelnik što se prostori bivših vojarni sada stavljaju u funkciju razvoja i obrazovanja“ – rekao je Habuš, naglasivši kako se na prostoru bivše vojarne u Jalkovečkoj ulici, u kojoj je već niklo stambeno naselje, a gradi se i Centar Tomislav Špoljar, iduće godine planira graditi nova zgrada Veleučilišta. Na drugom kraju grada, u prostoru bivše vojarne i uz Studentski dom iduće će se godine izgraditi studentski restoran, a uskoro i studentski kampus. Na Gradu i državi je još da u funkciju stave veliki vojni kompleks u Optujskoj ulici.
Na proslavi 21. obljetnice oslobođenja Varaždina i Varaždinske županije govorili su i zapovjednik obrane grada Ivan Rukljić,  predsjednik Kriznog štaba općine Varaždin 1991. godine Čedomil Cesarec  i župan Varaždinske županije Predrag Štromar.