02. srpanj 2012.

16 OBJEKATA ENERGETSKE OBNOVE

Ener_cert (1)

02.07.2012. - Grad Varaždin dobro se pripremio za Program energetske obnove zgrada javnog sektora 2012/2013. kojeg provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i po broju prijava među najboljim je gradovima u Hrvatskoj. U Program je, naime, prijavljeno  svih 7 gradskih osnovnih škola, Centar „Tomislav Špoljar“  te 7 vrtićkih objekata koji posluju kao dio Dječjeg vrtića „Varaždin“. Na svim objektima već su obavljeni pregledi potrošnje energenata, a kako su gradski vrtići u vrlo lošem stanju, ovo je prvi korak ka njihovoj temeljitoj obnovi.
Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja će uskoro u Varaždin poslati svoje projektante kako bi izradili projektnu dokumentaciju za obnovu objekata po načelima energetske učinkovitosti, a hoće li i koji objekti krenuti s energetskom obnovom znat će se već tijekom jeseni.
Inače, energetska obnova se provodi putem postupka javnog nadmetanja, a nakon njega s odabranim se ponuditeljem sklapa Ugovor o energetskom učinku. Troškove ulaganja u objekt snosi sam ponuditelj, dok se vlasnik zgrade obvezuje isplatiti ostvarenu uštedu tijekom ugovornog perioda. Uvjet za obnovu zgrada po modelu koji se predlaže Programom je ušteda energenata minimalno za 30% te isplativost investicije nakon najviše 14 godina.
U Program energetske obnove javnih zgrada 2012/2013. Grad Varaždin nedavno je prijavio Javnu ustanovu „Gradski bazeni“, a uskoro na red dolaze i objekti u kulturi.