19. rujan 2018. | Autor: Goranka Grgić

13. i 14. rujna 2018. godine u Lisabonu održan URBACT City Festival

Povodom završetka trećeg ciklusa i pripreme novog ciklusa projekata unutar mreža za akcijsko planiranje, Urbact je organizirao Festival gradova / Urbact city festival 2018 / u Lisabonu 13. i 14. rujna 2018.

URBACT City Festival je od 2015. godine jedno od glavnih europskih događanja na kojemu se razmjenjuju ideje i promišlja urbani razvoj gradova. Festival okuplja sudionike koji stvaraju nove temelje u urbanom razmišljanju, na lokalnim, ali i na najvišim razinama politike. Stoga se i na ovom festivalu okupio velik broj stručnjaka koji sudjeluju u kreiranju urbanih politika, političara ili predstavnika na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini koji su željeli podijeliti svoja iskustva i naučiti novo unutar nekih od brojnih tema koje je festival ponudio.

Na festivalu je sudjelovalo 550 sudionika iz 250 europskih gradova  koji su imali priliku kroz dvodnevni program sudjelovati u brojnim predavanjima, radionicama na terenu, laboratorijima i drugim oblicima razmjene znanja i iskustva na temu različitih europskih urbanih inicijativa. Široj publici predstavljeni su projekti u kojima je u protekle tri godine kreirano dvjestotinjak integriranih akcijskih planova kroz rad dvadeset mreža. Projekti su predstavljeni široj publici uz sudjelovanje profesionalaca koji su na njima radili te Urbactovih vodećih eksperata koji su vodili mreže. 

Uz brojne sudionike predstavljen je i Grad Varaždin koji je uspješno izradio svoj Integrirani akcijski plan za područje bivše vojarne u Optujskoj ulici u sklopu projekta MAPS (Military assets as public spaces / Vojno naslijeđe kao javni prostor).

Predstavnice Grada Varaždina Goranka Grgić i Maja Kireta na „Market place-u“ Festivala okupljenima su prenijele svoja iskustva s projekta MAPS, s posebnim naglaskom na integrirani pristup urbanom planiranju, sukladno smjernicama suvremenih metodologija koje potiče Urbact.