02. svibanj 2012.

100 % DOMAĆE NA VARAŽDINSKOM PLACU

plac image trznica_certifikati

02.05.2012. - Na varaždinskoj Gradskoj tržnici 74 prodavača ima certifikat i jasno obilježje da ono što prodaju doista i proizvode na svojim gospodarstvima i imanjima. Pedesetak njih dobilo je svoje certifikate na prigodnoj svečanosti u subotu na varaždinskom placu, a uručio im ih je prvi potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

"Certifikat za domaću hranu je zaista nužan jer je na našim tržnicama česta pojava preprodavanje hrane. No upravo ovakvi krajevi poput Varaždina mogu ponuditi prvorazredan i certificiran proizvod, a nakon varaždina čak 8 gradova ide po isti certifikat. Siguran sam da će ovaj projekt zaživjeti jer je kvaliteta prehrane dio višeg standarda života građana i predstavlja civlizacijski pomak“ – rekao je Čačić.

plac

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš pohvalio je upravu varaždinske tržnice koja jedina u Hrvatskoj ovaj vrijedan projekt provodi već 7. godinu zaredom. „Anketa Udruge tržnica: pokazala je da bi čak 99% ispitanika kupilo bi domaće proizvode, no samo ih 35% vjeruje da su proizvode koji im se nude doista domaći. Vjerujem kako će ovi certifikati, koji se obnavljaju svake godine, taj odnos u budućnosti značajno promijeniti“ – naglasio je Habuš.
Inače,  projekt certificiranja domaćih proizvođača pokrenuo je USAID još 2005. godine preko Udruge hrvatskih tržnica. Na varaždinskom placu u početku je izdano 15-20 certifikata proizvođačima voća i povrća koji prodaju vlastite proizvode na varaždinskoj tržnici, no ove je godine certificiranje prošireno na mliječne proizvode, med, ulja i gljive. Svima onima koji zatraže certifikate posebna peteročlana komisija obilazi imanja i analizira proizvode, a kontrolirat će se i za godinu dana, žele li obnoviti certifikat.

Od 250 ljudi koji stalno ili povremeno prodaju na klupama varaždinske tržnice tako ih već 74 ima jasno istaknut certifikat da prodaju – domaće.