30. listopad 2018.

Poziv na iskazivanje interesa za priključenje na besplatnu optičku infrastrukturu Smart City Varaždin (faza 1 - Banfica)

Rok za predaju: Srijeda, 30.01.2019. do 23:59 sati

Molimo građane Banfice da ispune obrazac u nastavku kojim iskazuju interes za sklapanje Ugovora o priključenju na svjetlovodnu distribucijsku mrežu - optičku infrastrukturu Smart City Varaždin. Banfica je prva faza, dok će ostali dijelovi grada biti na vrijeme obaviješteni o početku radova i mogućnosti priključenja. 

INFORMACIJE o mogućnosti besplatnog priključenja na optičku infrastrukturu Smart City Varaždin

Grad Varaždin u suradnji s tvrtkom Infrastruktura d.o.o. iz Ludbrega gradi novu telekomunikacijsku infrastrukturu (optička infrastruktura Smart City Varaždin) koja se sastoji se od „glavne mreže“ i koja je razvedena podzemno u DTK i od „priključaka“ ili pristupne mreže.

Operatera birate sami

Priključak (kabel debljine 6 milimetara) započinje u kabelskom zdencu (šahtu) i završava na Vašoj kući i praktično je nevidljiv jer je postavljen kroz podzemnu cijev. Varijante mjesta završetka se dogovaraju posebno sa svakim vlasnikom koji se priključuje. Završni dio kabela (u jednom ili dva komada) završava sa „optičkom utičnicom“ veličine i oblika obične utičnice kakve već imate i na mjestu koje je Vama najprikladnije.

Priključenje na ovu infrastrukturu potpuno je besplatno, dakle, bez naknade i preduvjet je da biste mogli koristiti velike brzine prijenosa podataka i ostalih informacija.  

Tvrtka Infrastruktura d.o.o. ne pruža usluge telefonije, pristupa internetu i televizije već samo projektira i gradi potrebnu infrastrukturu za tu namjenu. Operatora usluge birate sami, a zavisno od potpisanog ugovora o najmu optičke mreže od zainteresiranog operatora usluge i dostupnosti operatera na Vašem području. Pošto je mreža „otvorenog tipa“ postoji mogućnost odabira usluge od operatora koji je Vama najpovoljniji (Magic Net, A1, HT, Iskon, Metronet, Optima i ostali).

 

Zašto ovakva infrastruktura i kome je potrebna?

Ova najmodernija komunalna telekomunikacijska infrastruktura osnova je razvoja svake zajednice (projekt Smart City Varaždin). 

Načela i temelji pametne zajednice: 

 • velike brzine prijenosa podataka i ostalih informacija, do 1000 Mbps
 • nema više potrebe za antenama na krovovima, signal s odašiljača dolazi preko optike u Vaš stan posredstvom ZAS-a (Zajednički Antenski Sustav)
 • infrastruktura koju gradimo za Vas je potpuno besplatna i zato će na nju biti priključeni svi koji to žele, bez socijalnih razlika 

 

UKRATKO O PREDNOSTIMA PRIKLJUČENJA 

Svaki priključak uključuje dvije aktivne komponente:

Mini-optičko čvorište – instalacijom ovog uređaja nema više potrebe za antenama na krovu ili fasadi.Preko ovog uređaja primaju se svi „vidljivi zemaljski programi“ s Ivančice kao i svi informativni kanali. 

 • projektom Smart City Varaždin omogućeno je besplatno korištenje Zajedničkog Antenskog Sustava (ZAS-a) i na taj način smanjeni troškovi postavljanja i održavanja vlastitih antenskih sustava
 • postavljeni uređaj ima „kapacitet“ da se na njega mogu priključiti do tri TV prijemnika
 • preko ovog sustava moći ćete pratiti i u istoj tehnologiji (DVB-T) „zaključane“ programe na temelju Ugovora s ovlaštenim operaterom usluga
 • mini optičko čvorište veličine je kutije karata

 

Usmjerivač (router) – instalacijom ovog uređaja ulazite u svijet najmodernijih telekomunikacijskih tehnologija i on Vam omogućuje pristup uslugama kao što su Intranet, Internet, IPTV, Telefonija i mnoge druge usluge temeljene na IP tehnologijama.

 • Intranet – potpuno besplatan za sve građane grada Varaždina
 • Intranet pruža mogućnosti pristupa svim sadržajima na javnim gradskim serverima i međusobno povezivanje građana bez potrebe korištenja Interneta
 • Internet, IPTV, telefonija – ove usluge ugovaraju se s ovlaštenim operaterima usluge i naravno nisu besplatne
 • možete slobodno birati po želji usluge bilo kojeg operatora usluge koji ima sklopljen Ugovor o korištenju optičke infrastrukture Smart City Varaždin

 

UGOVOR O PRIKLJUČENJU NA SVJETLOVODNU DISTRIBUCIJSKU MREŽU nam je neophodan da priključak osiguramo u kratkom roku. Zato Vas ovim putem molimo za iskaz interesa o spremnosti da ga prihvatite i potpišete.

Za sva dodatna pitanja na raspolaganju je Gradski reklamacijsko informacijski centar ili besplatni telefon 0800 0042.

 

PREUZMITE ORIGINALNI LETAK 

Iskaz interesa za priključenje na optičku infrastrukturu (Banfica)

Prijavite iskaz interesa za priključenje na optičku infrastrukturu - faza 1 - Banfica (ispunjava vlasnik nekretnine)

Poziv više nije aktivan