Datum objave: 19. rujan 2022. | Autor: Maja Hrešć

Najavljena 12. sjednica Gradskog vijeća te rebalans proračuna

Predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan u ponedjeljak je zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Miroslavom Markovićem u Gradskoj vijećnici najavila nadolazeću 12. sjednicu Gradskog vijeća koja će se održati 27. rujna.

Predsjednica je detaljnije objasnila točke dnevnog reda koje će se naći na sjednici Gradskog vijeća te istaknula najvažnije stavke i iznose koji se povećavaju u rebalansu proračuna.

„Grad Varaždin nastavlja s projektom SPAS V, PONOS III i Optimum 5 Pomoćnici u nastavi te s dječjim božićnicama za što je u rebalansu izdvojeno 1.255.000,00 kuna. Očekuje nas i vrlo važan europski događaj za mlade u Varaždinu, 25. i 26. studenog, EYE 2022 za što je Grad osigurao 250 tisuća kuna. Također, iz područja socijalne skrbi ostaje pomoć našim umirovljenicima i osobama s osobnom invalidninom. Zbog pritužbi naših građana oko grijanja putem sustava kotlovnica, subvencionirat će se toplinska energija VARTOP-a za što je u rebalansu predložen iznos od 110 tisuća kuna kako bi se ublažilo ekonomsko siromaštvo građana koji se griju putem kotlovnica.“ – najavila je predsjednica.

Dodatni iznosi predviđeni su i za sport: „Zajednici sportskih udruga Grada Varaždina povećat će se iznos za dodatnih 550 tisuća kuna upravo radi povećanih troškova energenata i komunalnih usluga. Također, za izgradnju natkrivene tribine na NK Varteks u Hrašćici izdvojit će se dodatnih 1.700.000,00 kuna, a važno je za istaknuti i projekt postave solarnih elektrana na Graberju i na Srednjoškolcu za što će Grad izdvojiti 470.000,00 kuna.“ – kazala je Zdravka Grđan.

Rebalansom se povećavaju sredstva i za kulturu: „Za podmirenje režijskih troškova umjetničkoj organizaciji RezervArt osigurat će se 90 tisuća kuna, a Zajednici tehničke kulture Grada Varaždina iznos od 33 tisuće kuna radi nabave moderne radio stanice. Nastavlja se s uređenjem Scene Zvonimir Rogoz u HNK u Varaždinu za što će trebati 330 tisuća kuna dodatnih sredstava. Gradskom muzeju osigurat će se 385 tisuća kuna radi opremanja zgrade i sustava hlađenja u palači Herzer, Gradskoj knjižnici 147 tisuća kuna za dovršetak radova na uređenju zbirki u Vili Bedeković te rekonstrukciju podruma, a Koncertnom uredu 300 tisuća kuna za organizaciju događanja.“ – ističe predsjednica Gradskog vijeća.

U obrazovanju i školstvu, povećat će se iznos za redovno financiranje Dječjeg vrtića Varaždin u kojem će biti angažirano 18 pomoćnika za djecu, naspram dosadašnjih 11. Zatim se u osnovnim školama povećavaju sredstva za prijevoz, produženi boravak te kreće nova mjera besplatnog toplog obroka za svu djecu s područja Grada Varaždina.

Rebalansom će se Gradskim bazenima povećati sredstva u iznosu 835 tisuća kuna kako bi se pokrili troškovi povećanja režija. Pokreće se i aktivnost škole plivanja za sve učenike neplivače 2. razreda osnovnih škola za što će se osigurati iznos od 30 tisuća kuna.

„Dogodila se kriza i ono što se ne može predvidjeti iz područja djelovanja Grada Varaždina. Mjere Vlade su nam donekle pomogle da možemo bolje planirati rebalans i ne moramo rezati iznose iz nekih od važnih projekata koje provodimo. Na sjednici ne očekujemo velike prijepore upravo zbog situacije i krize u kojoj se nalazimo. Na besplatne tople obroke smo stavili poseban naglasak, no smatramo da bi se i država trebala angažirati da se izjednači ovaj osnovni standard kvalitete za svu našu djecu s područja svih općina, gradova i županija. Grad Varaždin to trenutno ima mogućnost provesti, no svjesni smo da tako nešto izaziva neravnotežu u drugim jedinicama lokalne samouprave i u županijama. Voljeli bi da ovime potaknemo i županiju, ali prije svega i državu da odradi svoj dio za svu drugu djecu.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.  

Vezano uz donošenje odluka na sjednici Gradskog vijeća, zamjenik gradonačelnika je istaknuo kako razgovaraju s političkim opcijama u Vijeću jer treba donijeti ključne odluke koje su u interesu građana. „Smatramo da je uvijek bolje, kako se kaže, „tri mjeseca pregovarati nego jedan dan ratovati“. Mi ne želimo da ovaj grad bude talac bilo kakvih politikantstva. Bez obzira na to što nemamo čvrstu većinu u Vijeću, želimo da sve stranke budu upoznate s onim što radimo i da budu usuglašene oko nekih prijedloga. Jasno, ne u 100 postotnom iznosu, ali one ključne stvari komuniciramo i prema Nezavisnoj listi Dubravke Novak i prema HDZ-u, naravno s Reformistima i s njihovim vijećnicima razgovaramo na dnevnoj bazi i ako ima nekih nesuglasica uvijek ih rješavamo.“ – zaključio je zamjenik.

Predsjednica Zdravka Grđan je dodala kako se razgovara i pregovara i s Nezavisnom listom Ivana Čehoka: „No, simpatično je kako gospodin Čehok onda naš prijedlog ili prijedlog nekog drugog prikazuje kao svoj na razini Grada Varaždina. Od njegove političke opcije očekujemo također punu podršku jer je sve to što želimo provesti zapravo za dobrobit naših građana.“