03. prosinac 2019.

Obilježavanje Međunarodnog dana djeteta 20. studenoga 2019.

Vijećnici 7. MO VARAŽDIN "BIŠKUPEC" posjetili su DJEČJI VRTIĆ VARAŽDIN - objekt "BIŠKUPEC" povodom Međunarodnog dana djeteta.

 

Dječja prava štite sve osobe mlađe od 18 godina. Označavaju ono što svako dijete treba imati. Svako dijete ima pravo na obrazovanje, zdravstvenu njegu, hranu, igru, zaštitu i sudjelovanje u donošenju odluka koja se njih tiču. Dječja prava svakom djetetu trebaju osigurati mogućnost da dosegne najviše što može. Sva su prava povezana i jednako važna. Osim što nam prava pripadaju, jednako je važno da poštujemo i tuđa prava. Uz prava idu i obaveze i odgovornost.  Povodom Međunarodnog dana djeteta, 30 godina nakon donošenja Konvencije o pravima djeteta, posjetili smo Dječji vrtić "Biškupec", mjesto idealno za učenje djece o njihovim pravima od najmlađe dobi. Juraj Rožić, predsjednik Vijeća 7. MO Varaždin “Biškupec”, objasnio je djeci što je to i što predstavlja mjesni odbor odnosno kolika je njegova važnost jer naša prava počinju od obitelji, svoje ulice, svojega kvarta u kojemu živimo. Mirjana Kolarek Karakaš, kao vijećnica MO Varaždin „Biškupec“ i pedijatrica, predstavila je mali presjek dječjih prava na djeci razumljivi način. Vijećnica Nevenka Kobal pričala je djeci o njihovim roditeljima, bakama, djedovima te naglasila kako je sve to jedna nerazdvojna cjelina. Ravnateljica DV Varaždin Jasenka Husnjak razgovarala je s djecom o brizi odgovornih za rad njihovog vrtića, a saznali smo da mališani i aktivno sudjeluju u odabiru didaktičke opreme.

” Neopisivo mi je drago da naš vrtić i naša djeca imaju toliku podršku lokalne sredine u kojoj žive, a što  je važno za izgradnju njihovog vlastitog identiteta i osjećaja pripadnosti. Hvala od srca svima koji ste nam vjetar u leđa za dobrobit naše djece i njihovu bolju budućnost .”- istaknula je odgajateljica Andreja Blazinarić.

Nakon toga smo malo podijelili uloge, djevojčice su postale doktorice, bili smo pregledani, dobili injekcije i sirupe za ozdravljenje, dječaci muzičari, foto reporteri, slikari. Lijepo smo se družili i usvajali neka nova znanja i pravila. Poslali smo poruku djeci da moraju biti zajedno, pomagati jedni drugima, uvažavati tuđa mišljenja, ali imati i svoja. Važno je sudjelovati u inicijativama koja su za dobrobit djece. Poznavati svoja prava i ne odustajati od njih. Proslaviti dječji dan među djecom najljepši je doživljaj povratka u djetinjstvo. Djeca su naša budućnost i gradeći njih gradimo svoje sutra. Nemamo previše vremena jer djeca brzo rastu i već sutra nisu djeca. Pružimo im danas sve u okviru svojih mogućnosti. Sretan dan svoj djeci!  

Predsjednik Vijeća 7. MO Varaždin “Biškupec”

                      Juraj Rožić, v.r.