03. ožujak 2016. | Autor: [email protected]

Udruga majstorica lepoglavske čipke prve generacije Varaždin, u 1. mjesnom odboru „Centar“ Varaždin

Udruga majstorica lepoglavske čipke prve generacije Varaždin, dana 02.03.2016. godine počinje s radom na novoj lokaciji u prostorijama 1. mjesnog odbora „Centar“ Varaždin, u ulici Alojzija Stepinca, broj 1 u Varaždinu.

Korištenje spomenutog prostora omogućili su članovi Vijeća 1. mjesnog odbora „Centar“ Varaždin, uz svesrdnu pomoć i zalaganje predsjednika 1. mjesnog odbora „Centar“ Varaždin Roberta Rotha.

Do sada je Udruga djelovala 12 godina u prostorijama Zajednice tehničke kulture Grada Varaždina u Križanićevoj ulici, uz nesebičnu pomoć predsjednika Stjepana Androlića i Dragutina Labaša. Osnivačice Udruge Ružica Cikač, Danica Korade, mr. Ruža Levačić i Božena Vragović, su majstorice lepoglavske čipke, školovane u prvoj generaciji  Škole lepoglavske čipke u Lepoglavi, koja je započela s radom 2003. godine u suradnji sa Otvorenim učilištem „Đuro Arnold“  u Ivancu.

Rad Udruge odvija se s ciljem očuvanja kulturne baštine, na način da se održavaju radionice izrade svih vrsta ručnih radova, ovisno o afinitetu članica. U Udruzi se izrađuju i uče izrađivati sve vrste čipke na batiće, čipke na iglu, različiti vezovi, heklani i štrikani radovi, kraluš i ukrasi od perlica, recikliranog platna, papira i špage, prigodne čestitke, slike svih tehnika i druge rukotvorine, napomenula je mr. Ruža Levačić predsjednica Udruge.
Robert Roth predsjednik Vijeća 1. mjesnog odbora „Centar“ Varaždin, istaknuo je da mu je drago što će građani 1. mjesnog odbora „Centar“ Varaždin sudjelovati u očuvanju kulturne baštine i još većem oživljavanju rada 1. mjesnog odbora „Centar“ Varaždin, kroz suradnju i rad Udruge.

Dogovoreno je da će se jednom mjesečno svaku prvu srijedu u mjesecu, održavati radionice za stanovništvo  1. mjesnog odbora „Centar“ Varaždin i druge zainteresirane osobe. Predviđaju se i tematske izložbe članica za stanovništvo, a sve u sklopu otvorenih vrata 1. mjesnog odbora „Centar“ Varaždin. Udruga će imati redovne radionice svake srijede od 17,00 do 19,00 sati, te se pozivaju stanovnici  1. mjesnog odbora „Centar“ kao i ostali zainteresirani, da se uključe u rad Udruge. Za sve informacije možete se obratiti predsjednici Udruge mr. Ruži Levačić, na telefon broj 099 832 66 05 ili na e-mail [email protected].

Predsjedniku Vijeća 1. mjesnog odbora „Centar“ Varaždin, Robertu Rotu u ime članica Udruge, predsjednica mr. Ruža Levačić, poklonila je anđela izrađenog iz čipke na batiće, a Jadranki Čoklica dopredsjednici Hrvatskog planinarskog saveza, anđela izrađenog iz čipke na heklicu. Naime, poznato je da je anđeo zaštitnik Grada Varaždina,
Udruge imaju iskustvo sa izradom i dizajniranjem anđela.