24. veljača 2017. | Autor: [email protected]

Čipkarice proslavile svoju 1. godišnjicu u 1. mjesnom odboru CENTAR

Dana 22.02.2017. godine održana je redovna Skupština Udruge majstorica lepoglavske čipke prve generacije Varaždin.

Udruga djeluje od 2004. godine, nakon što su njezine osnivaćice Ružica Cikać, Danica Korade, mr. Ruža Levačić i Božena Vragović, završile Školu lepoglavske čipke u Prvoj generaciji i dobile certifikat za majstorice lepoglavske čipke. Rad Udruge odvija se s ciljem očuvanja kulturne baštine, na način što se organiziraju izložbe, prezentacije izrade rukotvorina, odnosno svih vrsta ručnih radova i radionice izrade za građanstvo. Udruga ima radionice svake srijede od 17,00 do 19,00 sati, a svaku prvu srijedu u mjesecu su radionice za građanstvo koji nisu članovi Udruge a u sklopu Otvorenih vrata 1. Mjesnog odbora Centar u Varaždinu, A. Stepinca broj 1. U Udruzi se izrađuju i uče izrađivati sve vrste čipke na batiće, čipka na iglu, različiti vezovi, zlatovez, slavonski zlatovez, heklani i štrikani radovi, kraluš i ukrasi od perlica, recikliranog platna, papira i špage, prigodne čestitke, slike svih tehnika i druge rukotvorine.

Kao uzvanici na Skupštini su bili prisutni Jadranka Čokljica predsjednica Prve podružnice umirovljenika Centar Varaždin i Robert Roth predsjednik Vijeća 1. Mjesnog odbora Centar Varaždin i predsjednik 1. Mjesnog ogranka HNS-a Varaždin.

Predsjednica Udruge majstorica lepoglavske čipke prve generacije Varaždin mr. Ruža Levačić istaknula je vrijednost postojanja Udruge te vrste već četrnaestu godinu, tim više što se radi o neprofitnoj udruzi koja se financira iz vlastitih izvora. Zahvalila se uz prigodne poklone Udruge na pomoći Jadranki Čokljica, Vijeću 1. Mjesnog odbora Centar Varaždin, a posebice  predsjedniku Vijeća Robertu Rotu, koji je prepoznao vrijednost u djelovanju Udruge s ciljem očuvanja kulturne baštine u samom centru Grada Varaždina.

Jadranka Čokljica, predsjednica Prve podružnice umirovljenika Centar Varaždin, podržala je rad Udruge, smatrajući da je potrebno i dalje osnaživati građanstvo na promicanje izrade rukotvorina, od kojih neke već padaju u zaborav. Naglasila je, da tome doprinosi i to što se članstvo Udruge sastoji od članica svih životnih dobi, pa se postiže transgeneracijski prijenos znanja i umijeća izrade, kao i povezivanje svih dobnih skupina u zajedničkom cilju. Zaželjela je uspješan rad Skupštine i nastavak suradnje na promicanju kulturnih vrijednosti.

Predsjednik Robert Roth je naglasio, da mu je drago što Udruga svoje djelovanje već godinu dana obnaša u prostorijama 1. Mjesnog odbora Centar Varaždin. Na taj način se rad Udruge sa svojim ciljem očuvanja rukotvorina od zaborava, odnosno kulturne baštine, izuzetno uklopio u aktivnosti jezgre Grada Varaždina. Uz iskrene čestitke na dosadašnjim postignućima Udruge, zaželio je da Udruga još dugo djeluje na promicanju nematerijalnih vrijednosti. Napomenuo je, da je djelovanje Udruge takve vrsteu centru grada, još više doprinjelo oživljavanju i povezivanju građanstva sa zajedničkim ciljem.